Menu

ΕΤΥΚ - ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ - Συμφωνήσαμε και η Τράπεζα ΥΠΑΝΑΧΩΡΗΣΕ - Το Υπουργείο Εργασίας χειρίζεται τις καταγγελίες της Οργάνωσής μας - Θα πετύχουμε τους στόχους μας και οι συνάδελφοι θα δικαιωθούν

Συμφωνήσαμε και η Τράπεζα ΥΠΑΝΑΧΩΡΗΣΕ

Το Υπουργείο Εργασίας χειρίζεται τις καταγγελίες της Οργάνωσής μας

Θα πετύχουμε τους στόχους μας και οι συνάδελφοι θα δικαιωθούν

Ένταξη των συναδέλφων της πρώην ΣΚΤ στις Κλίμακες της ΕΤΥΚ
και προαγωγές για όλο το προσωπικό

 

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Όπως γνωρίζετε, από τις αρχές του 2020 βρίσκονταν σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις της Οργάνωσής μας με τη Διοίκηση της Ελληνικής Τράπεζας, για την ανανέωση της Συλλογικής Σύμβασης.

Σε κάποιο στάδιο των διαπραγματεύσεων και επειδή η πλευρά της Τράπεζας επέδειξε «αναξιοπιστία» όσον αφορά τη διαπραγματευτική ομάδα της, η ΕΤΥΚ ζήτησε τα άτομα που θα διαπραγματευτούν μαζί της να είναι εξουσιοδοτημένα από το Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας.

Με βάση αυτή τη θέση μας, η Τράπεζα μας διαβεβαίωσε ότι ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας Δρ. Ευριπίδης Πολύκαρπου είχε εξουσιοδοτηθεί από το Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας και με αυτό το δεδομένο, έγιναν στην τελευταία εξαμηνία δεκάδες συναντήσεις/επαφές με τον επικεφαλής της ομάδας της ΕΤΥΚ (Επίτιμο Πρόεδρο, συν. Λοΐζο Χατζηκωστή).

Μετά από πολύμηνες και ιδιαίτερα έντονες διαπραγματεύσεις, καταλήξαμε σε καταγεγραμμένη συμφωνία σ’ ΟΛΑ τα σημεία και αναμέναμε από το Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας, με βάση τη δέσμευση που είχε αναλάβει πριν την έναρξη των διαπραγματεύσεων, να την επικυρώσει.

Αντ’ αυτού, η Τράπεζα, αθετώντας τη δέσμευσή της, υπαναχώρησε από τα συμφωνηθέντα και αυτοτορπίλισε τη Συμφωνία επικαλούμενη διαφωνία του νέου Διευθύνοντα Συμβούλου της Τράπεζας.

Σημειώνουμε ότι η συμφωνία πρότασσε τα θέματα που θα ικανοποιούσαν σε μεγάλο βαθμό το προσωπικό της πρώην ΣΚΤ και θα συνέβαλλαν στην εξομοίωση των όρων τους με αυτούς των υπόλοιπων συναδέλφων της Ελληνικής.

Την περασμένη Παρασκευή, η Διοίκηση της Τράπεζας, με εγκύκλιο της προς το προσωπικό ανακοίνωσε την μονομερή απόφασή της, για παραχώρηση της ετήσιας προσαύξησης, διαχωρίζοντας για ακόμα μια φορά το προσωπικό της σε δύο κατηγορίες. Αναφέρεται επίσης στην ίδια εγκύκλιο ότι δήθεν «πρόθεση της Τράπεζας είναι να συνεχίσει με καλή πίστη τις διαπραγματεύσεις», αναφορά η οποία μόνο «πονηρή» διάθεση μπορούμε να της αποδώσουμε.

Οι ενέργειες αυτές της Τράπεζας είναι απαράδεκτες και η Διοίκησή της, κοντόφθαλμα επιδιώκει τον περιορισμό των ωφελημάτων των συναδέλφων, χωρίς να αντιλαμβάνεται το τεράστιο και μακροπρόθεσμο κόστος που έχει, λόγω του ότι διχάζει το προσωπικό της και το απομακρύνει / αποξενώνει από τη Διοίκηση του.

Η Ελληνική Τράπεζα, τόσο με την απόφαση του περασμένου Δεκεμβρίου, όσο και με την πρόσφατη (περασμένη Παρασκευή), παραχωρεί τις ετήσιες προσαυξήσεις στο προσωπικό του πρώην Συνεργατισμού, επικαλούμενη τις κλίμακες που προβλέπουν οι συμφωνίες που είχαν στα ΣΠΙ. Την ίδια στιγμή όμως, αγνοεί πρόνοιες των ίδιων των συμφωνιών οι οποίες δεν τη βολεύουν (επιστροφή μειώσεων στους μισθούς και στο ταμείο προνοίας, παραχώρηση 14ου μισθού κ.α.).Ανάλογα με το τι την συμφέρει κάθε φορά, η Τράπεζα επικαλείται άλλοτε τις πρόνοιες των συμφωνιών ΕΤΥΚ – Ελληνικής και άλλοτε αυτές των πρώην ΣΠΙ.

Το Υπουργείο Εργασίας, μετά από σχετικές καταγγελίες της Οργάνωσής μας προς τη Διευθύντρια του Τμήματος Εργασιακών Σχέσεων, κα Μαρίνα Ιωάννου, έχει ήδη υποδείξει προς την πλευρά της Τράπεζας ότι οι ενέργειές της συνιστούν παραβίαση τόσο των υφιστάμενων συμφωνιών όσο και του νόμου για την προστασία των μισθών και με βάση τις σχετικές καταγγελίες που έχουν ήδη γίνει από μέλη του προσωπικού, το Υπουργείο Εργασίας μπορεί να προχωρήσει σε καταχώρηση ποινικών αγωγών εναντίον των μελών του Δ.Σ. της Τράπεζας.

Επίσης, ενώπιον της κας Μαρίνας Ιωάννου – Χασάπη, συζητήθηκε και το θέμα της ένταξης του προσωπικού της πρώην ΣΚΤ στις κλίμακες της ΕΤΥΚ, όπως και η συμπλήρωση της νέας Οργανικής Διάρθρωσης της Τράπεζας (μετά και την ένταξη των συναδέλφων της πρώην ΣΚΤ στις κλίμακες της ΕΤΥΚ), μέσα από προαγωγές/αναβαθμίσεις για όλο το προσωπικό.

Έχουμε ενημερώσει την Ελληνική Τράπεζα ότι η Οργάνωσή μας είναι διατεθειμένη να διαπραγματευτεί μαζί της, την ανανέωση της Συλλογικής Σύμβασης, αν μας πείσουν για το αξιόπιστο του διαπραγματευτή τους.

Πριν απ' όλα όμως επισημάναμε την υποχρέωση της Τράπεζας να εφαρμόσει άμεσα τις υφιστάμενες συμφωνίες που μεταξύ άλλων προβλέπουν:

α) Επαναφορά μισθών (λόγω μειώσεων) από 01/01/2019

β) Καταβολή 12% Ταμείου Προνοίας στους προερχόμενους από το Συνεργατισμό και δη αναδρομικά

γ) Παραχώρηση 14 μισθού στους δικαιούχους

δ) Συμπλήρωση των Οργανικών θέσεων στο 33% του υφιστάμενου προσωπικού

ε) Παραχώρηση των αντίστοιχων αναβαθμίσεων με βάσει τη πυραμίδα της Τράπεζας

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Θέλουμε να σας διαβεβαιώσουμε ότι, παρά την προκλητική και απαράδεκτη συμπεριφορά της Διοίκησης της Ελληνικής Τράπεζας, η Οργάνωσή μας θα συνεχίσει να χειρίζεται το θέμα με όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή της και να είσαστε βέβαιοι ότι θα πετύχει τους στόχους της και οι συνάδελφοι θα λάβουν αυτά που τους αναλογούν.

Αυτό όμως που είναι λυπηρό, είναι η στάση της Διοίκησης της Τράπεζας, η οποία δεν αντιλαμβάνεται ότι οι ενέργειές της διχάζουν το προσωπικό και το αποξενώνουν από τη Διοίκηση, στοιχεία που είναι πολύ επικίνδυνα με αρνητικές επιπτώσεις για την ίδια την Τράπεζα.

ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ

Λευκωσία, 28 Ιουνίου 2021

Προηγούμενο ETYK - 53o ΤΑΚΤΙΚΟ ΠΑΓΚΥΠΡΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΤΥΚ - ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΓΙΑ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
Επόμενο ETYK - Εκλέγηκε το νέο Διοικητικό Συμβούλιο και η Γενική Γραμματεία της ΕΤΥΚ - Συνεχίζουμε με Όραμα, Σύνεση και Συνέπεια

Λήψη Αρχείων

Αρχείο