Menu

ΕΤΥΚ - ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ - Η Ελληνική Τράπεζα θέλει να ΚΑΤΑΡΓΗΣΕΙ Μισθολογικές Κλίμακες, Ετήσιες Προσαυξήσεις, ΑΤΑ, Προαγωγές / Αναβαθμίσεις

ΕΠΕΣΑΝ ΟΙ ΜΑΣΚΕΣ

Η Ελληνική Τράπεζα θέλει να ΚΑΤΑΡΓΗΣΕΙ Μισθολογικές Κλίμακες, Ετήσιες Προσαυξήσεις, ΑΤΑ, Προαγωγές / Αναβαθμίσεις

Απώτερος Στόχος η κατάργηση της ΜΟΝΙΜΟΤΗΤΑΣ

Την ερχόμενη Παρασκευή η ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Επιδεικνύοντας πρωτοφανή απαξίωση προς το Υπουργείο Εργασίας και προς το πρόσωπο της ίδιας της Υπουργού, κας Ζέτας Αιμιλιανίδου, η Διοίκηση της Ελληνικής Τράπεζας, όχι μόνο συνεχίζει να αρνείται να συμμορφωθεί με τις συμβατικές και νομικές της υποχρεώσεις, αλλά αποκαλύπτει πλέον το «όραμα» της:

• Κατάργηση των μισθολογικών κλιμάκων
• Κατάργηση των ετήσιων προσαυξήσεων
• Κατάργηση της ΑΤΑ
• Κατάργηση των προαγωγών / αναβαθμίσεων
• «Απεμπλοκή» από κάθε συμβατική υποχρέωση αλλά και κάθε υποχρέωση που πηγάζει από τον Κώδικα Βιομηχανικών Σχέσεων

Στο μήνυμα του προς το προσωπικό, ο Ανώτατος Εκτελεστικός Διευθυντής της Τράπεζας, κ. Ι. Μάτσης, δήλωσε ακόμα μια φορά ότι, δήθεν η ΕΤΥΚ δεν προσέρχεται στο τραπέζι του διαλόγου.

Το ίδιο ατυχές επιχείρημα, είδαμε να χρησιμοποιεί και σε σχετική ανακοίνωση της η ΟΕΒ.

Υπενθυμίζουμε για ακόμα μια φορά, ως απάντηση στο πιο πάνω «επιχείρημα» την τοποθέτηση της ίδιας της Υπουργού Εργασίας, ότι η Ελληνική Τράπεζα οφείλει πρώτα να τηρήσει τις πρόνοιες των υφιστάμενων συμφωνιών και ακολούθως, στα πλαίσια ανανέωσης της συλλογικής σύμβασης, να θέσει τα ανταιτήματά της προς διαπραγμάτευση με την ΕΤΥΚ.

Γιατί η Ελληνική Τράπεζα δεν συμμορφώνεται με την απόφαση αυτή της Υπουργού Εργασίας;

Γιατί η ΟΕΒ, δεν συμβουλεύει το μέλος της (Ελληνική Τράπεζα) να σεβαστεί τους εργασιακούς θεσμούς και να συμμορφωθεί με την απόφαση της Υπουργού Εργασίας;

Η απάντηση φυσικά είναι απλή και λυπούμαστε πραγματικά που η Διοίκηση της Ελληνικής Τράπεζας υποτιμά τόσο τη νοημοσύνη του ίδιου του προσωπικού της:

- Δεν συμμορφώνεται με τις αποφάσεις του Υπουργείου Εργασίας επειδή επιθυμεί να καταστρατηγήσει τις υφιστάμενες συμφωνίες και τους εργασιακούς θεσμούς και να απορρυθμίσει τις εργασιακές σχέσεις σπρώχνοντας τους συναδέλφους πίσω στον εργασιακό μεσαίωνα.

Πως μπορείς να συνάψεις μια νέα συμφωνία τη στιγμή που η άλλη πλευρά παραβιάζει εξόφθαλμα τις υφιστάμενες συμφωνίες και με αυτό το δεδομένο ποια είναι τα εχέγγυα τήρησης της όποιας νέας συμφωνίας στο μέλλον;

Εδώ και ένα χρόνο, η Οργάνωσή μας ζητά από την Ελληνική Τράπεζα όπως εντάξει όλους τους συναδέλφους των πρώην ΣΠΙ στις κλίμακες της ΕΤΥΚ, λαμβάνοντας υπόψη προσόντα / καθήκοντα / θέση / υπηρεσία των συναδέλφων.

Αντί όμως η Ελληνική Τράπεζα να πράξει τα αυτονόητα, ένα χρόνο μετά επιχειρεί (ανεπιτυχώς) να ξεγελάσει τους συναδέλφους, μιλώντας για «κατώτατο μισθό» τον οποίο, ούτως ή άλλως, ο κάθε συνάδελφος, με την ένταξή του στις μισθολογικές κλίμακες της ΕΤΥΚ (ως πιο πάνω), θα απολάμβανε.

Η διαφορά φυσικά είναι ΜΕΓΑΛΗ, αφού η Τράπεζα σκόπιμα δεν αναφέρει την ΕΝΤΑΞΗ ΣΕ ΚΛΙΜΑΚΕΣ, κι αυτό γιατί η πρόθεση της είναι να τις ΚΑΤΑΡΓΗΣΕΙ.

Μιλά η Τράπεζα για το «όραμά» της να παραχωρεί αυξήσεις με «δίκαιο» τρόπο στο προσωπικό και διερωτόμαστε:

Δικαιοσύνη είναι η εκάστοτε Διοίκηση να αποφασίζει «ελέω Θεού» ΑΝ, ΠΟΤΕ και ΠΟΣΗ αύξηση θα δώσει και σε ΠΟΙΟΥΣ;

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Έχουμε αποδείξει πέραν πάσης αμφιβολίας την υπευθυνότητα και τη σύνεση μας. Ως εργαζόμενοι, με υπομονή, συνειδητά και κάτω από αντίξοες συνθήκες, που προκαλούσαν κυρίως οι απαξιωτικές συμπεριφορές στελεχών της Διοίκησης της Τράπεζας, υπερβάλαμε εαυτόν για την επίτευξη του έργου της ενσωμάτωσης, για το καλό της Τράπεζας και των πελατών / κοινωνίας.

Η στάση όμως της Διοίκησης της Τράπεζας, δυστυχώς μας έχει απογοητεύσει ακόμα μια φορά, ενώ οι χειρισμοί της, που αποτελούν την αποκλειστική αιτία για την κρίση που έχει ξεσπάσει, είναι βέβαιο ότι θα έχουν μόνο αρνητικά αποτελέσματα σε Τράπεζα, μετόχους, προσωπικό και πελατεία.

Ακόμα και αυτό το ιερό και το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμά μας για απεργία, η Διοίκηση της Ελληνικής Τράπεζας, μέσα στα πλαίσια της γνωστής σε όλους πλέον προσπάθειάς της για κατάργηση κάθε είδους δικαιώματος των εργαζομένων, προσπαθεί να το καταργήσει.

Η Οργάνωσή μας έχει ήδη καταγγείλει προς την Έφορο Συντεχνιών, τις παράνομες ενέργειες Διευθυντικών στελεχών της, να αποτρέψουν συναδέλφους από το να ασκήσουν το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα τους για απεργία και έχει ζητήσει τη λήψη νομικών μέτρων, ως προβλέπει η σχετική νομοθεσία.

Δεν έχει ΚΑΝΕΝΑΣ το δικαίωμα είτε άμεσα είτε έμμεσα (π.χ. ρωτώντας ποιοι επιθυμούν εθελοντικά να εργαστούν τη μέρα της απεργίας) να θέσει προσκόμματα στους συναδέλφους για να υλοποιήσουν τις συνδικαλιστικές τους υποχρεώσεις και τονίζουμε ότι, εάν παρ´ ελπίδα εντοπίσουμε ξανά τέτοιες προσπάθειες, πέραν από τη λήψη νομικών μέτρων, είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε στην κλιμάκωση των απεργιακών μέτρων.

Την ερχόμενη Παρασκευή, είμαστε αποφασισμένοι να στείλουμε ένα ΗΧΗΡΟ και ΞΕΚΑΘΑΡΟ μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση:

- Δεν μπορούμε να δεχθούμε μονομερείς αποφάσεις
- Δεν μπορούμε να δεχθούμε την καταστρατήγηση των υφιστάμενων συμφωνιών. Εάν παραμείνουμε απαθείς σε αυτή την προσπάθεια της εργοδοσίας, το επόμενο που θα αμφισβητηθεί με μαθηματική ακρίβεια είναι η ΜΟΝΙΜΟΤΗΤΑ / ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
- Είμαστε αποφασισμένοι να προστατεύσουμε τους εργασιακούς θεσμούς και τον Κώδικα Βιομηχανικών Σχέσεων

Θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας μέχρι την τελική δικαίωση πάντοτε ΕΝΩΜΕΝΟΙ και ΔΥΝΑΤΟΙ.

ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ

Λευκωσία, 8 Οκτωβρίου 2019

Προηγούμενο ΕΤΥΚ - ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ - ΠΡΩΤΟΦΑΝΗΣ ΠΕΡΙΦΡΟΝΗΣΗ ΤΗΣ ΙΔΙΑΣ ΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ - Η Ελληνική Τράπεζα παραβιάζει και το νόμο για την προστασία των μισθών
Επόμενο ΕΤΥΚ - Προς όλους τους συνάδελφους όλων των Τραπεζών/Εταιρειών - ΣΤΗΝ JCC ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΗ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΕΤΗΣΙΑΣ ΠΡΟΣΑΥΞΗΣΗΣ & ΑΤΑ - Η συνοχή και η συσπείρωση των συναδέλφων είχε αποτέλεσμα

Λήψη Αρχείων

Αρχείο