Menu

ΕΤΥΚ - ΕλληνικήΤράπεζα - ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΔΩΣΟΥΝ ΤΗΝ ΕΤΗΣΙΑ ΠΡΟΣΑΥΞΗΣΗ - ΕΞΟΦΘΑΛΜΗ ΠΑΡΑΒΙΑΣΗ ΤΩΝ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΩΝ ΣΥΜΦΩΝΙΩΝ - Τα Ταμεία Προνοίας κουρεύτηκαν λόγω του τότε Υπουργείου Εργασίας

ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΔΩΣΟΥΝ ΤΗΝ ΕΤΗΣΙΑ ΠΡΟΣΑΥΞΗΣΗ –

ΕΞΟΦΘΑΛΜΗ ΠΑΡΑΒΙΑΣΗ ΤΩΝ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΩΝ ΣΥΜΦΩΝΙΩΝ

 

ΜΕΛΗ ΕΤΥΚ: 2400  ΣΕΚ: 52   ΠΕΟ: 46 

Τα Ταμεία Προνοίας κουρεύτηκαν λόγω του τότε Υπουργείου Εργασίας

 Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,

Νιώθουμε την υποχρέωση να σας ενημερώσουμε για τα ανταιτήματα της Ελληνικής Τράπεζας, τα οποία έχουν τεθεί γραπτώς προς την Οργάνωσή μας στις 31/12/2018.

Η Ελληνική Τράπεζα ζητά επαναδιαπραγμάτευση σχεδόν όλων των ουσιαστικών ωφελημάτων που προβλέπονται στις συμβάσεις. Ενδεικτικά σας αναφέρουμε τα πιο κάτω:

· Μισθολογικές κλίμακες / Ετήσιες προσαυξήσεις

· Προσωρινή / Εποχική εργασία

ή πτυχίων / ακαδημαϊκών τίτλων κ.α.

· Ταμείο Υγείας

· Επιδόματα / Προσαυξήσεις λόγω καθηκόντων

· Ταμείο Προνοίας

· Τιμαριθμικό Επίδομα

· Δάνεια προσωπικού

· Οργανική Διάρθρωση

· Ωράριο εργασίας

· Εξωτερικοί Συνεργάτες

· Άδειες ασθενείας κ.α.

· Υπερωριακή Απασχόληση

 

Το πιο προκλητικό όμως είναι το γεγονός ότι, στην ίδια επιστολή η Ελληνική Τράπεζα ενημερώνει την Οργάνωσή μας ότι «…δεν τίθεται ζήτημα καταβολής στο προσωπικό ετήσιων προσαυξήσεων, ή οποιωνδήποτε άλλων παροχών οι οποίες συνεπάγονται αύξηση του κόστους μισθοδοσίας, καθώς το θέμα τέτοιων αυξήσεων θα συμφωνηθεί μέσω της προαναφερόμενης διαπραγμάτευσης».

Δεν μπορεί από τη μια στα ΜΜΕ να διαβάζουμε για τα «κέρδη μαμούθ» τα οποία η Ελληνική Τράπεζα πέτυχε μετά την εξαγορά της ΣΚΤ, και από την άλλη η Διοίκηση της Τράπεζας να αρνείται να παραχωρήσει την ετήσια προσαύξηση στο προσωπικό της και γενικά να προσπαθεί με κάθε τρόπο να μειώσει τα ωφελήματά του.

Επίσης, η Τράπεζα έχει υποχρέωση, με βάση τις υφιστάμενες συμφωνίες, να προχωρήσει στην συμπλήρωση της Οργανικής Διάρθρωσης, παραχωρώντας στο σύνολο των συναδέλφων (παλαιών και νέων) τις προβλεπόμενες προαγωγές και αναβαθμίσεις (πέραν των 800 συνολικά) για όλο το προσωπικό.

Συνειδητά και ιδιαίτερα το τελευταίο χρονικό διάστημα, οι συνάδελφοι, στέλνουν ξεκάθαρο το μήνυμα ότι:

·         Δεν θα επιτρέψουμε σε κανένα να χρησιμοποιεί ως αφορμή τις συμβάσεις των πρώην ΣΠΙ για να σπρώξει προς τα κάτω τα δικαιώματα όλου του «ΠΑΛΑΙΟΥ» προσωπικού.

·         Δεν θα δεχθούμε τη δημιουργία και διατήρηση δύο κατηγοριών υπαλλήλων εντός της Ελληνικής Τράπεζας.

·         Στην Ελληνική υπάρχει ΜΙΑ σύμβαση και σε αυτή πρέπει να ενταχθεί άμεσα ΟΛΟ το προσωπικό

·         Όλοι οι συνάδελφοι στις Τράπεζες αποτελούν ΜΙΑ ΕΝΙΑΙΑ οικογένεια και δεν θα επιτρέψουμε σε κανένα να τη διασπάσει και να απομονώσει τους συναδέλφους της πρώην ΣΚΤ από αυτή.

Δεν μπορεί η Ελληνική Τράπεζα να επικαλείται συμβάσεις των πρώην ΣΠΙ, όταν πλέον αυτοί που τις υπέγραψαν και καθήλωσαν τότε τους συναδέλφους των ΣΠΙ σε πολύ χαμηλά επίπεδα,  εκπροσωπούν ο καθένας γύρω στο 2% του προσωπικού (46 μέλη η ΠΕΟ και 52 η ΣΕΚ).

Αναφορικά με την τελευταία «ανακοίνωση» της ΣΕΚ-ΠΕΟ, έχουμε πολλά να σχολιάσουμε, θα περιοριστούμε όμως, λόγω χώρου, σε ορισμένα μόνο σημεία και αν χρειασθεί θα επανέλθουμε.

Είναι πάρα πολύ εύκολο να συγκρίνει κάποιος το έργο και την προσφορά της κάθε συνδικαλιστικής Οργάνωσης στο χώρο μας. Αρκεί να συγκρίνει τα ωφελήματα των συναδέλφων που καλύπτονται από τις συμβάσεις της ΕΤΥΚ με εκείνα των συναδέλφων που προέρχονται από τα πρώην ΣΠΙ. Εκεί που μιλούν οι αριθμοί, οι υπόλοιποι σωπαίνουν. Η διαφορά είναι τεράστια.

Δεν χρειάζεται να επεκταθούμε, ενδεικτικά όμως, θα υπενθυμίσουμε τις δημόσιες δηλώσεις της ίδιας της Διοίκησης της ΣΚΤ ενώπιον της Βουλής:

Μέσος όρος μισθού:

α) με βάση τις συμβάσεις της ΕΤΥΚ στις Τράπεζες:             €38,000

β) με βάση τις συμβάσεις άλλων συντεχνιών στα ΣΠΙ:         €25,000

Το ότι έχουν επικαλεστεί ότι είναι ακομμάτιστες, δεν θα το σχολιάσουμε, και θα το αφήσουμε στην κρίση σας.

‘Οσον αφορά τα Ταμεία Προνοίας και τα υπονοούμενα τους ως προς τη Διαχείριση θα τους ενημερώσουμε (υπενθυμίσουμε) ότι τα Ταμεία Προνοίας έγιναν το τέλος του 2011 με την τότε συμφωνία και «αντικατέστησαν» το Φιλοδώρημα Αφυπηρέτησης. Άμεσα προχώρησε η ίδρυση των Ταμείων, έγινε άμεσα με Γενικές Συνελεύσεις και τα Καταστατικά υποβλήθηκαν στις αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου Εργασίας.

Παρ’ όλες τις πιέσεις μας τα καταστατικά δεν «εγκρίνοντο» όχι λόγω προβλημάτων αλλά λόγω κωλυσιεργίας των Υπηρεσιών.

Η Οργάνωσή μας κατήγγειλε την κωλυσιεργία στον ίδιο τον τότε Πρόεδρο της Δημοκρατίας και στην ίδια την τότε Υπουργό Εργασίας (μεγαλοστέλεχος της ΠΕΟ) και πάλι όμως δεν υπήρξε καμιά ανταπόκρισης και τελικά τα καταστατικά εγκρίθηκαν την τελευταία βδομάδα πριν η τότε Κυβέρνηση παραδώσει στη νέα.

Οι Υπηρεσίες του Υπουργείου Εργασίας είχαν στείλει επιστολή τότε σε  Διαχειριστικές Επιτροπές και τους τόνιζαν ότι ΔΕΝ έχουν δικαίωμα να διαχειριστούν τα λεφτά του Ταμείου πριν εγκριθούν ΕΠΙΣΗΜΑ τα καταστατικά από τις αρμόδιες υπηρεσίες και γι’ αυτό το θέμα υπάρχει ΑΓΩΓΗ εναντίον της Κυβέρνησης γι’ αυτή την απαράδεκτη σκόπιμη κωλυσιεργία που οδήγησε στο ΚΟΥΡΕΜΑ των Ταμείων.

Εξ’ άλλου δια νόμου οι αρμόδιοι του Υπουργείου Εργασίας έπρεπε να επιβάλλουν τη διασπορά ακόμη και όταν την ευθύνη διαχείρισης των λεφτών αυτών είχαν οι Τράπεζες.

Καταληκτικά θα πούμε ότι την ευθύνη την είχε η τότε Κυβέρνηση και φυσικά η αρμόδια Υπουργός (της ΠΕΟ).

Όσον αφορά το Σχέδιο Εθελοντικής Αφυπηρέτησης του Συνεργατισμού απλά θα υπενθυμίσουμε ότι ΟΛΟΙ γνωρίζουν ποια συντεχνία έδωσε τη μάχη για βελτίωση του Σχεδίου και σε ποια Συντεχνία συγκεντρωθήκαν όλα τα πυρά θεωρώντας την ότι είχε Υπερβολικές Απαιτήσεις.

Λόγω χώρου, δεν θα επεκταθούμε, θα επανέλθουμε όμως εάν χρειαστεί, σχολιάζοντας κι άλλα σημεία και με περισσότερη ανάλυση. 

ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ                                                       

Λευκωσία, 23 Ιανουαρίου 2019

Προηγούμενο ETYK - ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ - ΥΠΕΡΙΣΧΥΟΥΝ ΟΙ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΟΙ ΑΤΟΜΙΚΕΣ ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ - ΔΕΝ ΠΑΡΑΧΩΡΕΙ ΤΗΝ ΕΤΗΣΙΑ ΠΡΟΣΑΥΞΗΣΗ
Επόμενο ΕΤΥΚ - ΚΕΔΙΠΕΣ και ΑΛΤΑΜΙΡΑ - ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΕΤΗΣΙΩΝ ΠΡΟΣΑΥΞΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΑΤΑ - EΝΤΑΞΗ ΟΛΩΝ ΣΤΙΣ ΠΡΟΝΟΙΕΣ ΤΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΕΤΥΚ - ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ (ΚΛΙΜΑΚΕΣ Κ.Λ.Π.)

Λήψη Αρχείων

Αρχείο