Menu

ΕΤΥΚ - Ελληνική Τράπεζα - Καθολική η συμμετοχή και πλήρης επιτυχία της Απεργίας

ΚΑΘΟΛΙΚΗ Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΚΑΙ ΠΛΗΡΗΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΤΗΣ ΑΠΕΡΓΙΑΣ

Η Τράπεζα πρέπει να υιοθετήσει τις θέσεις της ΟΕΒ

Όχι στις εργοδοτικές σειρήνες της διάσπασης

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Η 24ωρη προειδοποιητική απεργία της Οργάνωσής μας στην Ελληνική Τράπεζα την περασμένη Παρασκευή, 30/6/2017 πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία και η συμμετοχή σε αυτή ήταν ΚΑΘΟΛΙΚΗ. Η υποδειγματική και αξιέπαινη ομοψυχία και η συσπείρωση των συναδέλφων γύρω από την Οργάνωσή μας έδωσε προς κάθε κατεύθυνση ηχηρά μηνύματα.

Τις τελευταίες μέρες, εμφανέστατα, η Τράπεζα στέλνει, με προπαγανδιστικές μεθόδους το μήνυμα ότι δεν επιθυμεί να δώσει λύσεις στα προβλήματα που η ίδια έχει δημιουργήσει με συστηματικές παραβιάσεις των υφιστάμενων συμφωνιών, και προτιμά να αναλώνει όλες τις δυνάμεις της στην προσπάθεια εκφοβισμού του προσωπικού που στόχο έχει την αποδυνάμωση / καταπάτηση των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων και κατά συνέπεια της ΕΤΥΚ.

Από την άλλη, εάν πράγματι η Τράπεζα, τα τρία τελευταία χρόνια, οδηγήθηκε, όπως η ΙΔΙΑ η Διοίκησή της διατείνεται, σε μια τόσο δύσκολη θέση (φυσικά διαφορετικά παρουσιάζουν τα δεδομένα της Τράπεζας σε άλλους), αυτό θα έπρεπε πρωτίστως να προβληματίσει την ίδια τη Διοίκηση, τους μετόχους, τους εργαζόμενους που βλέπουν τις θυσίες τους να έχουν πεταχτεί στον κάλαθο των αχρήστων, αλλά και τις ΕΠΟΠΤΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ οι οποίες θα πρέπει να ψάξουν στον μέγιστο βαθμό το θέμα «διακυβέρνησης» της Τράπεζας.

Πρέπει, επιτέλους, κάποιοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους και αθόρυβα να αποχωρήσουν, αντί να προσπαθούν θορυβώντας, ακόμα μια φορά, να επιρρίψουν τις ευθύνες στους εργαζόμενους και να πιέζουν το προσωπικό, το οποίο δεν φέρει καμία ευθύνη, να αποποιηθεί συνταγματικών συνδικαλιστικών δικαιωμάτων, για να το οδηγήσουν αύριο, αν τα καταφέρουν, σε εργασιακό μεσαίωνα.

Έχουμε ακούσει πολλές φορές, ιδιαίτερα τις τελευταίες μέρες από τη γνωστή διευθυντική ομάδα, ότι «η Τράπεζα τα έχει δώσει όλα στην ΕΤΥΚ», ή ότι «οι υπάλληλοι έχουν κατοχυρωθεί πλήρως» και διερωτόμαστε:

·         Γιατί η Τράπεζα έχει υπαναχωρήσει από τα συμφωνηθέντα για τη μεταφορά των συναδέλφων στη νέα Εταιρεία με «απόσπαση»;

·         Γιατί επιμένει πεισματικά, μέχρι και σήμερα, να αρνείται να ενημερώσει την Οργάνωσή μας για το περιεχόμενο της συμφωνίας της με την APS;

·         Πως μπορεί o οποιοσδήποτε λογικός άνθρωπος να θεωρεί ότι οι συνάδελφοι που θα μεταφερθούν στη νέα Εταιρεία είναι κατοχυρωμένοι, αφού με βάση την Τράπεζα η μόνη κάλυψή τους είναι ο νόμος και μάλιστα για ένα μόνο χρόνο;

·         Η Τράπεζα αγνοεί ότι πέραν του νόμου υπάρχουν οι Συλλογικές Συμβάσεις οι οποίες κερδήθηκαν με αγώνες και φυσικά κατοχυρώνουν τους συναδέλφους.

·         Επίσης θέλουμε να σχολιάσουμε πρόσφατη ανακοίνωση της ΟΕΒ στην οποία αναγράφονται οι λογικές θέσεις που πρόβαλε η Τράπεζα με τις οποίες συμφωνεί και η ΟΕΒ. Η ΟΕΒ ισχυρίζεται ότι τα πιο κάτω τα έχει δεχτεί / παραχωρήσει η Τράπεζα προς το προσωπικό της και είναι λογικά. Συμφωνούμε με την ΟΕΒ αλλά δυστυχώς είναι η Διοίκηση της Τράπεζας που διαφωνεί, μετά τις υπαναχωρήσεις της. Συγκεκριμένα η ΟΕΒ ισχυρίζεται ότι η Ελληνική Τράπεζα έχει δεσμευτεί για τα πιο κάτω:

o   Εγγυάται γραπτώς την εφαρμογή των συλλογικών συμβάσεων της Τράπεζας επί των εργαζομένων που θα μεταφερθούν στην νέα εταιρεία, συλλογικές συμβάσεις παρούσες και μέλλουσες.

 

o   Διασφαλίζει τη διατήρηση της κάλυψης τους από τα υφιστάμενα Tαμεία Προνοίας και Υγείας.

 

o   Εγγυάται τη διατήρηση του συνεχούς της απασχόλησης για όλους τους σκοπούς, περιλαμβανομένων και των προοπτικών ανέλιξης.

 

o   Δίνει δε μονομερές δικαίωμα στον κάθε εργαζόμενο που επιθυμεί να επιστρέψει στην Τράπεζα, να το πράξει από το δεύτερο μέχρι και τον πέμπτο χρόνο της απασχόλησης του στη νέα Εταιρεία.

 

Λυπούμαστε να παρατηρήσουμε ότι:


  1. Για το 1ο σημείο δεν ισχύει διότι η θέση αυτή, είναι θέση της ΕΤΥΚ την οποία η Τράπεζα απέρριψε!
  2. Για το 2ο σημείο, δεν υπήρξε διασφάλιση κάλυψης των συναδέλφων από τα υφιστάμενα Ταμεία Προνοίας και Υγείας. Αυτή είναι θέση της ΕΤΥΚ και η Τράπεζα δεν το υιοθέτησε άρα και εδώ έχει λάθος πληροφόρηση η ΟΕΒ.
  3. Για το 3ο σημείο είναι ουσιαστική η θέση της ΕΤΥΚ την οποία και πάλι η Ελληνική Τράπεζα δεν αποδέχθηκε άρα ο ισχυρισμός της ΟΕΒ δεν ανταποκρίνεται στα γεγονότα.
  4. Όσο αφορά το 4ο σημείο και πάλι δεν ικανοποιήθηκε η θέση της ΕΤΥΚ.

Τελικά καταλήγουμε ότι στην ουσία η ΟΕΒ ασπάζεται τις θέσεις της ΕΤΥΚ και όχι της Διοίκησης της Τράπεζας.

Όσον αφορά την χθεσινή συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Εργασίας, σας ενημερώνουμε ότι η Οργάνωσή μας κατέθεσε τις θέσεις της για τις εξόφθαλμες παραβιάσεις από πλευράς Τράπεζας, συμφωνιών αλλά και νόμων, και κάλεσε το Υπουργείο όπως υποδείξει κι αυτό με τη σειρά του προς την εργοδοτική πλευρά τις παραβιάσεις και την καλέσει σε τάξη. Τα θέματα είναι τα εξής:

·         Η μονομερής υπογραφή από πλευράς Τράπεζας, συμφωνίας με την APS χωρίς την απαιτούμενη με βάση το νόμο, ενημέρωση και συζήτηση / διαβούλευση με την Οργάνωσή μας.

·         Η μη παραχώρηση των ετήσιων προσαυξήσεων, κατά παράβαση των υφιστάμενων συμφωνιών και του νόμου περί προστασίας των μισθών.

Επιθυμία μας είναι να βρεθεί λύση μέσα από εποικοδομητικό διάλογο με σεβασμό προς τους εργασιακούς θεσμούς και προς τους συναδέλφους. Αν παρ’ ελπίδα συνεχιστεί η ίδια απαράδεκτη στάση της εργοδοτικής πλευράς με ετσιθελικές αποφάσεις και απειλές, τότε δεν θα διστάσουμε να προχωρήσουμε σε κλιμάκωση των απεργιακών μέτρων.

 ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ

Λευκωσία, 4 Ιουλίου 2017

Προηγούμενο ΕΤΥΚ - Τράπεζα Κύπρου - Με ποσοστό πέραν του 98% εγκρίθηκε η συμφωνία ΕΤΥΚ - Τράπεζας Κύπρου
Επόμενο ΕΤΥΚ - USB Bank - Με ποσοστό πέραν του 98% εγκρίθηκε η συμφωνία ΕΤΥΚ - Τράπεζας Κύπρου

Λήψη Αρχείων

Αρχείο