Menu

Συνεργατισμός - Συνεχίζουμε με αποφασιστικότητα προσηλωμένοι στους στόχους και τη στρατηγική μας

Συνεχίζουμε με αποφασιστικότητα προσηλωμένοι στους στόχους 
και τη στρατηγική μας

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΗΓΕΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΤΥΚ ΜΕ ΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΗΣ ΣΚΤ 
την Πέμπτη, 29 Ιουνίου 2017

Ως εργαζόμενοι στο Συνεργατισμό, διεκδικούμε το σεβασμό 
και την αναγνώριση που μας αξίζει

 Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,

Όπως γνωρίζετε, η διαδικασία της νομικής συγχώνευσης / απορρόφησης του συνόλου των ΣΠΙ από την Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα, και η αντίστοιχη μεταφορά όλων των εργαζομένων στην Τράπεζα, βρίσκεται στα τελικά της στάδια, και εκτός απροόπτου, θα πραγματοποιηθεί την 1/7/2017.

Γνωρίζαμε πολύ καλά τα δεδομένα στο Συνεργατισμό και δεν αναμέναμε ότι αυτός θα άνοιγε το δρόμο της υπογραφής των Συμβάσεων στις Τράπεζες. Η Οργάνωσή μας χειρίστηκε το θέμα της ανανέωσης των Συλλογικών Συμβάσεων με σύνεση και αποφασιστικότητα και με σωστή στρατηγική και ήδη σε όλες σχεδόν τις άλλες Τράπεζες το θέμα αυτό έχει ρυθμιστεί με συμφωνίες που αποτελούν τεράστια επιτυχία για τα σημερινά δεδομένα, και στις οποίες έχει δοθεί ιδιαίτερη έμφαση για τη μισθολογική ενίσχυση των χαμηλόμισθων συναδέλφων.

Στο χώρο του Συνεργατισμού, το 2014, κάποιοι επιχείρησαν να παγιδεύσουν την Οργάνωση μας και να τη σύρουν στην υπογραφή μιας ειδικής συμφωνίας (πενταετούς διάρκειας) το περιεχόμενο της οποίας φρόντισαν να διαμορφώσουν εν τη απουσία της. Η ΕΤΥΚ, πιστή στις αρχές της και σίγουρη για τις θέσεις και τη στρατηγική της, δεν υπέγραψε τη συγκεκριμένη συμφωνία και ήδη τα γεγονότα την έχουν πανηγυρικά δικαιώσει για την απόφαση της αυτή.

Σήμερα, η Οργάνωσή μας, ακόμα μια φορά χωρίς να σύρεται από αποφάσεις τρίτων, με την αγωνιστικότητα και την υπευθυνότητα που τη διακρίνει, έχει καθορίσει τη στρατηγική της για διεκδίκηση των δικαιωμάτων των μελών της και την τηρεί ευλαβικά, γνωρίζοντας ότι στο τέλος θα πετύχει τους στόχους της για το καλό των 1100 περίπου μελών της στο χώρο του Συνεργατισμού, αλλά αναπόφευκτα και των υπόλοιπων εργαζομένων στο Συνεργατισμό. Οι στόχοι αυτοί, ανάμεσα σε άλλα, περιλαμβάνουν τη σταδιακή εξάλειψη ανισοτήτων έχοντας ως πρότυπο/στόχο την σύμβαση της ΕΤΥΚ τις υπόλοιπες Τράπεζες (π.χ. ποσοστό εργοδοτικής εισφοράς στο Ταμείο Προνοίας, μισθοί κ.τ.λ).

Θέλουμε να σας πληροφορήσουμε ότι, μετά από πρωτοβουλία της Οργάνωσής μας, σε μια προσπάθεια εξεύρεσης οριστικών λύσεων που να αφήνουν ικανοποιημένες και τις δύο πλευρές έχει προγραμματιστεί για την ερχόμενη Πέμπτη, 29/6/2017, συνάντηση της ηγεσίας της Οργάνωσής μας με τη Διοίκηση της Τράπεζας, για συζήτηση των θεμάτων που εκκρεμούν, με κυρίαρχο αυτό της υπογραφής νέας Συλλογικής Σύμβασης. 

Όσο αφορά τις αποφάσεις από πλευράς των άλλων συνδικαλιστικών Οργανώσεων (τονίζουμε, για προβληματισμό όλων, ότι, ουδέποτε απευθύνθηκαν στην ΕΤΥΚ για συζήτηση των αποφάσεων που θα τροχοδρομούσαν για αντιμετώπιση των εμποδίων που η ειδική συμφωνία πενταετούς διάρκειας τους δημιουργούσε), για σκοπούς τάξης και αρχής, η Οργάνωσή μας, σε περίπτωση που τελικά πραγματοποιηθεί η στάση εργασίας που έχουν εξαγγείλει, καλεί το σύνολο των μελών της όπως περιοριστεί αποκλειστικά στην εκτέλεση των συνήθων καθηκόντων τους και μόνον

Με την ευκαιρία αυτή θέλουμε επίσης να σας ενημερώσουμε ότι, συζητούμε ήδη με τη Διοίκηση της Τράπεζας τη διευθέτηση του θέματος της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης του συνόλου των μελών μας στο Συνεργατισμό και της κάλυψής τους από το Ταμείο Υγείας της ΕΤΥΚ (ΤΥ-ΕΤΥΚ). Όπως σας έχουμε ήδη ενημερώσει, η Διοίκηση του Συνεργατισμού, κατά τη διάρκεια των μεταξύ μας συναντήσεων, έχει κατ’ αρχήν συμφωνήσει με αυτή μας τη θέση και η διευθέτησή του θέματος αναμένεται να γίνει με την ολοκλήρωση της νομικής συγχώνευσης.

 

Επίσης, μετά από τις επίμονες προσπάθειες της Οργάνωσής μας, έχει επιλυθεί το θέμα της μη παραχώρησης των συμβατικών δανείων στους συναδέλφους της ΣΚΤ όπως επίσης έχει επιλυθεί το πρόβλημα που προέκυψε μετά την επιμονή από πλευράς Διοίκησης για προσθήκη στο κείμενο του Πειθαρχικού Κώδικα του Συνεργατισμού, άρθρου που να προβλέπει την «άμεση απόλυση», χωρίς την, με βάση τη συλλογική σύμβαση ΕΤΥΚ – ΣΚΤ, συμμετοχή εκπροσώπου της ΕΤΥΚ σε πειθαρχική επιτροπή. Και στις δύο περιπτώσεις, η Οργάνωσή μας είχε προχωρήσει σε καταγγελία στο Υπουργείο Εργασίας, το οποίο τελικά με απόφασή του δικαίωσε πλήρως τις θέσεις μας, με την Τράπεζα να δηλώνει ότι θα συμμορφωθεί με τα συμφωνηθέντα.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Η Οργάνωσή μας, ενδυναμωμένη και από τη δική σας στήριξη, η οποία έχει καταστήσει σήμερα την ΕΤΥΚ τη μεγαλύτερη συνδικαλιστική Οργάνωση στο Συνεργατισμό, θα συνεχίσει με την ίδια υπευθυνότητα και αγωνιστικότητα να χειρίζεται τα θέματα που σας απασχολούν, στοχεύοντας στην όσο το δυνατόν συντομότερη, θετική κατάληξη.

Η προσοχή μας επικεντρώνεται στην επερχόμενη συνάντησή μας με τη Διοίκηση του Συνεργατισμού, ευελπιστώντας ότι, αποφεύγοντας άσκοπες και επιζήμιες αντιπαραθέσεις, θα εξευρεθούν αμοιβαία αποδεκτές λύσεις που θα ικανοποιούν το σύνολο των συναδέλφων στο Συνεργατισμό, που έχουν επωμιστεί τα τελευταία χρόνια ένα δυσανάλογο κόστος για την επιβίωση του Οργανισμού τους και τους αξίζει μεγαλύτερη αναγνώριση και σεβασμός.

Πρέπει φυσικά να καταστήσουμε σαφές το γεγονός ότι, παρόλο που τα μέτρα ουδέποτε ήταν αυτοσκοπός για την Οργάνωσή μας, εάν κριθεί από τα συλλογικά μας όργανα αναγκαίο, δεν θα διστάσουμε με την αγωνιστικότητα και αποφασιστικότητα που μας διακρίνει να προχωρήσουμε σε αυτά προς επίτευξη των δίκαιων στόχων μας.

Θα επανέλθουμε σύντομα, ενημερώνοντάς σας με νέα εγκύκλιό μας. 

ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ

 

Λευκωσία, 26 Ιουνίου 2017

Προηγούμενο ΕΤΥΚ - Αθλητικό Τράπεζας Κύπρου - Συμφωνία για Ανανέωση της Συλλογικής Σύμβασης
Επόμενο ΕΤΥΚ - USB Bank - Γενική Συνέλευση για Aνανέωση της Συλλογικής Σύμβασης

Λήψη Αρχείων

Αρχείο