Menu

ΕΤΥΚ - Συνεργατισμός - Ανανέωση Συλλογικής Σύμβασης

Προς όλους τους συναδέλφους του Συνεργατισμού

Ανανέωση Συλλογικής Σύμβασης

Πρώτη σε αριθμό μελών η ΕΤΥΚ στο Συνεργατισμό

Ενωμένοι και συσπειρωμένοι μαζί με τους υπόλοιπους τραπεζοϋπαλλήλους
 γύρω από την ηγεσία της ΕΤΥΚ θα πετύχουμε τους στόχους μας

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Όπως γνωρίζετε, η στρατηγική της Οργάνωσής μας κατά τη διαδικασία ανανέωσης των συλλογικών συμβάσεων που έληξαν στις Τράπεζες την 31η Δεκεμβρίου 2013, περιελάμβανε τη συνομολόγηση τριετούς συμφωνίας (2014-2016).

Η ηγεσία της Οργάνωσής μας, με την 60χρονη συνδικαλιστική δράση και εμπειρία της στο χώρο των Τραπεζών και τη διορατικότητα και την υπευθυνότητα που ανέκαθεν τη διέκρινε, διέβλεψε τότε,  ότι, περί τα τέλη του 2016 τα πράγματα θα διαφοροποιούνταν στον τραπεζικό χώρο και θα ήταν πολύ σημαντικό να έχουμε το δικαίωμα να διαπραγματευθούμε, εκείνη τη δεδομένη χρονική στιγμή, τους όρους εργοδότησης των μελών μας. 

Γνωρίζουμε πολύ καλά, ότι, αφού εμείς πρώτοι ως εργαζόμενοι απαιτούμε από τις Διευθύνσεις να τηρούν πιστά τον κώδικα βιομηχανικών σχέσεων και τις συμφωνίες, δεν θα μπορούσαμε, σε περίπτωση που υπογράφαμε μεγαλύτερης χρονικής διάρκειας συμφωνία (π.χ. την ειδική συμφωνία πενταετούς διάρκειας), να «αλλάξουμε γνώμη» και να την αμφισβητήσουμε πριν τη λήξη της, πλήττοντας έτσι ταυτόχρονα και την αξιοπιστία μας έναντι των μελών μας και των κοινωνικών μας εταίρων.

Το περιεχόμενο των συμφωνιών,  που η Οργάνωσή μας πέτυχε με όλες σχεδόν τις Τράπεζες για ανανέωση των συλλογικών συμβάσεων που έληξαν στις 31/12/2016 και κατ΄ επέκταση η σταδιακή αύξηση των μισθών και ωφελημάτων των μελών μας σε αυτές, καταδεικνύουν ακόμα μια φορά την ορθότητα των επιλογών της Οργάνωσής μας.

Στο χώρο του Συνεργατισμού, σε μια χρονική περίοδο που η Οργάνωσή μας δεν εκπροσωπούσε τους εργαζόμενους στα ΣΠΙ, υπογράφηκε πενταετής συμφωνία (μέχρι τις 31/12/2018) την οποία μάλιστα κάποιοι άμεσα και κάποιοι έμμεσα, τότε, επιχείρησαν να μας την επιβάλουν, κάτι που όπως γνωρίζετε, δεν έγινε αποδεκτό από την Οργάνωσή μας γι΄αυτό και οι πρόνοιές της δεν μας δεσμεύουν. 

Η ΕΤΥΚ, έχει ήδη, με βάση τον Κώδικα Βιομηχανικών Σχέσεων, υποβάλει γραπτώς τα αιτήματά της προς τη Διεύθυνση της Τράπεζας και σκοπεύει με υπευθυνότητα και αποφασιστικότητα να διαπραγματευτεί τη συλλογική σύμβαση, όπως προβλέπουν οι εργασιακοί θεσμοί, επιδιώκοντας το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για τα μέλη μας και έχοντας ως βάση το περιεχόμενο των συμφωνιών που έχουμε πετύχει με όλες τις υπόλοιπες Τράπεζες.

Στη διαπραγμάτευση για το θέμα της συλλογικής σύμβασης, αναμφίβολα στόχος της Οργάνωσής μας είναι η σταδιακή εξομοίωση των όρων εργοδότησης των μελών μας σε όλο το Συνεργατισμό, καταλήγοντας στο τέλος σε μια ενιαία συλλογική σύμβαση που να συνάδει με τα δεδομένα του υπόλοιπου τραπεζικού χώρου.   

Παράλληλα αναμένουμε το συντομότερο δυνατόν και την υλοποίηση της δέσμευσης της διοίκησης του Συνεργατισμού προς την Οργάνωσή μας, για να δοθεί η επιλογή στα μέλη μας να ενταχθούν στο Ταμείο Υγείας της Ένωσης Τραπεζικών Υπαλλήλων Κύπρου (ΤΥΕΤΥΚ).

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Ο Συνεργατισμός σήμερα, όπως εσείς πρώτοι έχετε αντιληφθεί, έχει μετεξελιχθεί σε Τράπεζα, γι΄αυτό και καθημερινά ολοένα και περισσότεροι εργαζόμενοι / συνάδελφοι από όλα τα ΣΠΙ,  ενώνουν τη φωνή και τις δυνάμεις τους με τους υπόλοιπους τραπεζοϋπαλλήλους, με τους εργαζόμενους της δικής τους τάξης, και κάτω από τη συνδικαλιστική ομπρέλα της Οργάνωσής των τραπεζοϋπαλλήλων, της ΕΤΥΚ.  

Οι αλλαγές αυτές που λαμβάνουν χώρα στο Συνεργατισμό, ευχόμαστε ότι θα είναι και η αφορμή για παραμερισμό των λαθών και των κακών πρακτικών του παρελθόντος, που τόσο πολύ τον έχουν βλάψει, και που αρκετές φορές στο παρελθόν η Οργάνωσή μας με δημόσιες ανακοινώσεις και παρεμβάσεις της καυτηρίασε. 

Σήμερα, όσο κι αν κάποιοι προσπαθούν να το κρύψουν, τα μέλη της ΕΤΥΚ έχουν ξεπεράσει τα 1,000 (αποκοπή συνδρομών) και η ΕΤΥΚ είναι η πρώτη σε αριθμό μελών Οργάνωση στο χώρο του Συνεργατισμού και το εκτόπισμα και η υπόστασή της είναι τέτοια, που δεν επιτρέπει πλέον τον εγκλωβισμό των εργαζομένων του Συνεργατισμού, με τον τρόπο που αυτό έγινε με τη γνωστή πενταετή συμφωνία του 2014.

Είναι πολύ σημαντικό, να παραμείνουμε όλοι ενωμένοι και συσπειρωμένοι γύρω από την ηγεσία της Οργάνωσής μας, και σφιχτά δεμένοι στο άρμα της υπόλοιπης τραπεζοϋπαλληλικής οικογένειας, με την οποία πλέον καθορίζουμε από κοινού τους στόχους και τις επιδιώξεις μας, να πορευθούμε στην κατεύθυνση που για εξήντα και πλέον χρόνια, με επιτυχία πορεύονται οι υπόλοιποι τραπεζοϋπάλληλοι, υπό την καθοδήγηση και προστασία της Ένωσης Τραπεζικών Υπαλλήλων Κύπρου.

ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ

Λευκωσία, 13 Ιουνίου 2017

Προηγούμενο ΕΤΥΚ - Ανακοίνωση 49ου Τακτικού Παγκύπριου Συνέδριου της ΕΤΥΚ
Επόμενο ΕΤΥΚ - Ελληνική Τράπεζα - Με απόλυτη επιτυχία στέφθηκε η δίωρη στάση εργασίας

Λήψη Αρχείων

Αρχείο