Menu

ΕΤΥΚ - Ανακοίνωση 49ου Τακτικού Παγκύπριου Συνέδριου της ΕΤΥΚ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ  

 49ου ΤΑΚΤΙΚΟΥ ΠΑΓΚΥΠΡΙΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΤΗΣ ΕΤΥΚ 

 Η ΕΤΥΚ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΗ ΚΑΙ ΙΚΑΝΗ
ΝΑ ΠΡΟΑΣΠΙΣΕΙ ΤΑ ΚΑΛΩΣ ΝΟΟΥΜΕΝΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΗΣ

Πραγματοποιήθηκε σήμερα στην αίθουσα συνεδρίων της ΕΤΥΚ στη Λευκωσία, το 49ο Τακτικό Παγκύπριο Συνέδριο της Οργάνωσης. 

Τις εργασίες του Συνεδρίου άνοιξε ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας της Οργάνωσης, συνάδελφος Ανδρέας Παναγιώτου και στη συνέχεια ακολούθησαν οι ομιλίες του Γενικού Γραμματέα της Οργάνωσης, συνάδελφου Χρίστου Παναγίδη και του Επίτιμου Προέδρου συνάδελφου Λοΐζου Χατζηκωστή. 

Στην ομιλία του ο κ. Λοΐζος Χατζηκωστής ανέφερε ότι είναι εμφανής η προσπάθεια που καταβάλλεται, η οποία είναι καλά συντονισμένη και έχει ως στόχο να αποδυναμωθεί η ΕΤΥΚ.  Δεν πρέπει να διαφεύγει σε κανένα και ιδιαίτερα σε αυτούς που μεθοδεύουν τις πιο πάνω κινήσεις, ότι οι τραπεζοϋπάλληλοι αποτελούν ένα μεγάλο, υπολογίσιμο και συμπαγές κομμάτι της κοινωνίας του τόπου. Γι’ αυτό και όσοι καλλιεργούν το αντισυνδικαλιστικό κλίμα θα πρέπει να λάβουν πολύ σοβαρά υπόψη την αντίδραση της τραπεζοϋπαλληλικής οικογένειας και τις συνέπειες που αυτή θα έχει. 

Την περίοδο αυτή σημείωσε, θα εκδηλωθούν οι εχθρικές διαθέσεις των εργοδοτών, τώρα που πιστεύουν  ότι έχουν επιλύσει δικά τους εσωτερικά προβλήματα και κάλεσε το σύνολο των στελεχών της Οργάνωσής να διατηρήσει ως κόρη οφθαλμού την αξιοζήλευτη ενότητα και συσπείρωση που ανέκαθεν χαρακτήριζε τα μέλη της ΕΤΥΚ καθώς αυτή αποτελεί τη χρυσή συνταγή για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των οποιωνδήποτε τυχόν προκλήσεων. 

Αναφέρθηκε επίσης και στις διαδικασίες για την  πώληση της Εθνικής Τράπεζας επισημαίνοντας ότι η ΕΤΥΚ παρακολουθεί πολύ στενά τις εξελίξεις και είναι βέβαιη ότι μέσα από τις δικές της παρεμβάσεις, θα προστατεύσει τις θέσεις εργασίας και τα δικαιώματα των μελών της.  

Στην ομιλία του ο κ. Χρίστος Παναγίδης τόνισε ότι σήμερα η διατήρηση της εργατικής ειρήνης αποτελεί μια αναγκαιότητα στο χώρο των Τραπεζών, και κάλεσε τις Διοικήσεις όπως επιδεικνύουν σεβασμό προς τις υφιστάμενες συμφωνίες και τους εργασιακούς θεσμούς, καθώς η ΕΤΥΚ είναι αποφασισμένη να διαφυλάξει ως κόρη οφθαλμού και να προασπίσει με κάθε τρόπο την προσήλωση σε αυτούς.   

Σημείωσε, ότι η 31η Δεκεμβρίου του 2016, σηματοδότησε το τέλος των παγοποιήσεων, όπως προέβλεπε η σχετική πρόνοια των υφιστάμενων συλλογικών συμβάσεων και ήδη συνάδελφοι έχουν λάβει την προβλεπόμενη από τις συμβάσεις ετήσια προσαύξηση. Οι περιπτώσεις των Τραπεζών που μέχρι σήμερα δεν έχουν παραχωρήσει την ετήσια προσαύξηση στο προσωπικό τους, τυγχάνουν ήδη χειρισμού και η Οργάνωσή είναι αποφασισμένη να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα προκειμένου να επιδειχθεί από τις Διοικήσεις σεβασμός στις συμβατικές και νομικές τους υποχρεώσεις.  

Σχετικά με το θέμα της ανανέωσης των Συλλογικών Συμβάσεων ανέφερε, ότι η ΕΤΥΚ σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα, έχει καταφέρει μέχρι στιγμής να συμφωνήσει για την ανανέωση της συλλογικής σύμβασης με τέσσερις συνολικά Τράπεζες.  

Ιδιαίτερης σημασίας είναι το γεγονός της πρόσφατης συμφωνίας που έχει επιτευχθεί με τη μεγαλύτερη Τράπεζα, την Τράπεζα Κύπρου.  

Το περιεχόμενο των συμφωνιών είναι πολύ ικανοποιητικό και ισοζυγισμένο, και αποτελεί μια μεγάλη επιτυχία για το συνδικαλιστικό κίνημα αφού έχει επιτευχθεί κάτω από δύσκολες κοινωνικοοικονομικές συνθήκες.   

Για το πρόβλημα που έχει προκύψει μετά την μονομερή απόφαση της Ελληνικής Τράπεζας να υπογράψει συμφωνία με άλλη εταιρεία για τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, ανέφερε ότι οι υπαναχωρήσεις από τα συμφωνηθέντα και οι μονομερείς ενέργειες από πλευράς Τράπεζας, οδήγησαν την Οργάνωσή στην απόφαση για λήψη δυναμικών μέτρων. Την Τρίτη 13/6/2017 θα πραγματοποιηθεί προειδοποιητική δίωρη στάση εργασίας.  

Τόνισε την αποφασιστικότητα της Οργάνωσης για κατοχύρωση των θέσεων εργασίας και των δικαιωμάτων των μελών της και ξεκαθάρισε ότι δεν μπορεί να γίνουν αποδεκτές ετσιθελικές, μονομερείς αποφάσεις και κάλεσε τη Διοίκηση της Τράπεζας όπως προσέλθει με σύνεση και ωριμότητα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης, προς αποφυγήν κλιμάκωσης των μέτρων και περαιτέρω άσκοπων και επιζήμιων αντιπαραθέσεων.

Ο Γενικός Γραμματέας αναφέρθηκε επίσης και στο ρόλο της ΕΤΥΚ στα τεκταινόμενα στο Συνεργατισμό, ο οποίος πλέον είναι ουσιαστικός, αφού αριθμώντας σήμερα πέραν των 1,000 μελών, η Οργάνωση έχει καταστεί η μεγαλύτερη συντεχνία στο χώρο. Συνεχίζοντας ανέφερε ότι η ΕΤΥΚ, με βάση τις πρόνοιες του κώδικα βιομηχανικών σχέσεων, θα διαπραγματευτεί με τη Διοίκηση της Τράπεζας την ανανέωση της συλλογικής σύμβασης, η οποία έχει λήξει, στη βάση των αιτημάτων που έχουν υποβληθεί.   

Οι εργασίες του Συνεδρίου συνεχίσθηκαν με την έγκριση της οικονομικής έκθεσης της ΕΤΥΚ  και  αποφασίσθηκε η εισφορά στο Απεργιακό Ταμείο.   
 
ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ ΤΟΥ 49ΟΥ ΠΑΓΚΥΠΡΙΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΤΗΣ ΕΤΥΚ 

ΛΕΥΚΩΣΙΑ, 10 ΙΟΥΝΙΟΥ 2017

Προηγούμενο ΕΤΥΚ - Ελληνική Τράπεζα - Προειδοιητική, Δίωρη Στάση Εργασίας
Επόμενο ΕΤΥΚ - Συνεργατισμός - Ανανέωση Συλλογικής Σύμβασης

Λήψη Αρχείων

Αρχείο